Vanliga frågor och svar

KAN MIMOS FÖRVÄRRA?

Svar: Tack så mycket för ditt meddelande.
Anna Öhman gjorde en dubbelblind klinisk prövning. Från denna data har hon publicerat 3 artiklar som innehåller gruppdata och större slutsatser (https://jennie4sure.files.wordpress.com/…/anna-c3b6hman…). Studien var relativt kort (ca 200 barn) men tillräckligt för att vara statistiskt signifikant, så inga ytterligare barn behövdes för att bevisa fördelarna med Mimos kudden. Mimos kuddens tillverkare, med säte i Spanien, meddelar mig att de fått mycket få klagomål från föräldrar som hävdar att kudden orsakat större asymmetri. I Sverige har vi än så länge inte fått några. När fallen undersökts närmare så har de antingen haft en felaktig användning av kudden, felaktiga vanor som tex timmar i bilstol, dålig överensstämmelse med användning av kudden, eller att barnet hade ett problem som skiljer sig från lägesbetingad skallasymmetri.
Mimos kudde har funnits på marknaden i åtta år och den säljs över hela världen och under de europeiska reglerna för medicintekniska produkter. Den har mycket goda resultat beroende på ålder samt mognad av skelett på varje patient. Vi är mycket intresserade av att veta fall som hävdar dåliga resultat med kudden. Tillverkaren vill undersöka varje sådant fall. Skicka gärna länk eller uppgifter till föräldrar som har upplevt svårigheter.

HUR SKALL MIMOS ANVÄNDAS?

OSÄKER PÅ STORLEK?

Har du läst storleksguiden men är fortfarande osäker?

Gå i första hand efter storlek på ditt barns huvud.

Vi får många frågor där storleken passar en M (tidigare XXL) men barnet är inte fyra månder än. Gå efter cm. I de allra flesta fallen kan barnet ex ha en M (tidigare )XXL från 42cm i omkrets på huvudet. Alla barn är dock olika och det finns ju undantag här med ex kortare nacke etc

Har ni några som helst frågor, så maila oss. Vi hjälper gärna att guida om ni känner er osäkra!

VARFÖR KOSTAR MIMOS KUDDE MER?

Fråga: Varför kostar Mimos mer än andra kuddar med hål?
Svar:
Först och främst är Mimos kudde CE klass 1-certifierad och tillverkad av 100% 3 dimensionell polyester som går att andas igenom, vilket gör produktionskostnaderna högre. Kudden tillverkas för hand i Spanien (Barcelona) och allt material är från lokala företag. Mimos kudde är även en säkerhetstestad kudde med kliniska studier och har ett flertal certifieringar; säker för återinandning av Co2, fri från kvävningsrisk (TUV), Öko Tex 100, EN 71 (säker att leka med för barn 0-3år), tillsammans med luftflödestest gjorda av Bureau Veritas. Allt detta gör att distributionen kostar mer.

HUR MYCKET SKALL MAN ANVÄNDA KUDDEN?

Fråga: Hur mycket måste mitt barn ligga på kudden?
Svar: Har ditt barn platt huvud och du behandlar med Mimos så är det viktigt att hon/han ligger på kudden maximal tid. Använd därför kudden i vagnen och sängen ,babysittern och lekmattan, dvs alla gånger barnet befinner sig på rygg.

RULLAR AV KUDDEN – HUR GÖR JAG?

Fråga: Min bebis rullar av kudden, va kan ja göra?
Svar: Eftersom Mimos är en kudde där man inte fixerar barnet i en viss position så finns ju risken att barnet trillar av något när det blir större och mer rörliga. Här kommer några tips:
• har du ett babynest kan du lägga barnet i detta för då omger du barnet av kanter och på så vis stannar de lättare kvar på kudden.
• kudden i sig kan vara lite hal vilket gör att barnet lättare kan glida av. Mimosfodralet är gjort av 100% bomull och barnet stannar lätare kvar på kudden.
Har barnet ett platt huvud är det värt att ta sig orken att lägga tillbaka dem på kudden. Har barnet inget platt huvud men använder kudden i förebyggande syfte, behöver man inte sätta någon klocka för att gå upp på natten och lägga tillbaka barnet på kudden. Lägg ändå inte undan kudden utan passa på att använda den i vagnen samt på natten som han/hon vill. Rör man sig mycket är det en avlastning i sig.

ANNAT FODRAL?

Fråga: Kan ja använda vanligt fodral?
Svar: Sätter du ett vanligt fodral så försvinner anti kvävningsrisken då både Mimos kudde och Mimos fodral är testat för in och utandning.
Vi rekommenderar inget fodral alls eller Mimos fodralet i 100 % bomull.
Väljer du ändå att använda eget fodral får det inte vara för litet. Då kan funktionen på kudden påverkas.

TVÄTTAS?

Fråga: Hur tvättar jag kudden och fodralet?

Svar: Kudden går bra att tvättas i 40 grader i maskin (fintvättsprogrammet föredras), fodralet 40 grader. Det står 20 grader på kudden men detta stämmer ej.

VILKEN STORLEK?

Fråga: Mitt barn är 3,5 månad gammal men har 44 cm i huvudomkrets. Vilken storlek skall jag ha då?

Svar: En M (tidigare )XXL. Gå i första hand på huvudomfånget. Månader är en ungefärlig ålder.

FÅR MIMOS PLATS I BABYNESTET?

Vi rekommenderar att man skall låta sitt barn använda Mimos i alla lägen där huvudet belastas såsom säng, vagn, babynest, babysitter etc

En S (tidigare )XL bör ha 25cm i fri bredd för att inte lutningen (viktig del av funktionen) skall påverkas. Exempelvis skall inte ett babynest vara smalare än 25cm mellan kanterna. En M (tidigare XXL) bör ha 26 cm.

Varför bör man söka BVC eller sjukgymnast om ditt barn har utvecklat platt huvud?

Nedan ser ni en mycket bra video som förklarar varför man som förälder bör låta en specialist inom skallasymmetri titta på sitt barn om man upptäckt att det blivit platt.

Videon förklarar att man som förälder inte kan se skillnaden på om det bara är ett platt huvud eller om det är en s.k. Sagittal synostos , vilket är en kranial sjukdom då någon av öppningarna eller fontanellen stängs för tidigt.

Ett vanligt lite platt huvud gör ingen skillnad på utveckling eller syn om det inte är en allvarlig asymmetri. Däremot kan en kranial sjukdom påverka både syn, utveckling m.m.

Vår uppmaning med denna video är just att inte titta bort om ditt barn fått platt huvud utan att kolla upp det även om det är en liten asymmetri så att man lätt kan motverka huvudet från att bli mer platt men att också upptäcka en kranial sjukdom i tidigt skede.

Mimos kan behandla en vanlig asymmetri, alltså inte kraniala sjukdomar. Dock är det långt ifrån alla asymmetrier (1 av 2000 enl Wikipedia) som är en kranial synostos (för tidigt sluten sutur). Men det är ändå viktigt att uppsöka fysioterapeut för att behandla orsaken till den platta sidan.