Vanliga frågor och svar

1: Vad är Mimos® ?

Mimos® är en special designad produkt för att hjälpa till att förebygga och behandla lägesbetingade asymmetrier hos spädbarn. Mimos® produkter görs helt för hand i Barcelona ( Spanien) under internationell kvalitets standard ISO 13485.

2: Varför Mimos inte är en vanlig kudde?

Mimos har ett terapeutiskt syfte.
Mimos®-produkter är klass I certifierade medicinska enheter och uppfyller högsta europeiska standards för kvalitet och säkerhet som gäller för dessa produkter.

3: Varför är Mimos så effektiv?

Tack vare sin design och materialet som används i produktionen, fördelar Mimos® vikten på barnets huvud till ett större område och undviker därför punkt belastning, vilket är den främsta orsaken till lägesbetingade kraniala deformiteter/asymmetrier.

Kuddens material och tredimensionella struktur gör kudden andningsbar och lyckas även minska trycket under barnets huvud upp till fyra gånger, vilket på så sätt bidrar till att barnets huvud får en naturlig utveckling.

Flera kliniska studier har påvisat Mimos effektivitet, vilket är allra högst innan 6 månader eftersom huvudet växer extra snabbt och är väldigt formbart under denna period. Efter 6 månader blir det mer utmanande att korrigera ett platthuvud för att skallen blir hårdare och växer långsammare. Vad man kan korrigera efter 6 månader beror på flera olika variabler såsom skallens tillväxt, graden av asymmetri, skallens hårdhet. Dock är det viktigt att påminna om att man kan påverka huvudformen tills att fontanellen är sluten vid ca: 16-18 månader. Därför är det viktigt att förhindra att det blir värre även om man upptäckt asymmetrin senare.

Av detta själ rekommenderas att man förebygger och upptäcker asymmetrier i tidigt skede. Växla Mimos med andra tekniker som ”tummy time” och behandlingsplanen från fysioterapeuten

4: Är Mimos en säker produkt ?

Säkerhet är en väsentligt egenskap och är av högsta betydelse i utvecklingen av våra produkter. Av den anledningen har vi genomgått flertalet studier och tester som stödjer dess säkerhet.

Mimos säkerhets certifieringar

  • Fri från kvävningsrisk av TÜV Rheinland
  • Luftflödes certifierad av Bureau Veritas
  • Luftflödes certifierad av TÜV Rheinland
  • Säker från återinandning av CO2
  • European safety certification EN 71 ”säker för barn 0-3 år”
  • Internationella kvalitets standars för medicinska produkter – ISO 13485
  • Klass 1 medicinsk enhet CE
  • Biokompabilitets certifiering ISO 1093
  • Textil säkerhets certifiering Oeko-Tex ® 100

5: Kan min bebis använda Mimos på natten?

Ja, Mimos har klarat hårda och intensiva säkerhets tester och tack vare sin design har barnet full rörelsefrihet, så att barnet kan välja den position som är mest bekväm. OBS! kudden är designad för ryggposition och därför bör barnet inte ligga på mage i kudden.

Rekommendationerna som avråder användning av kuddar är baserad på risken för kvävning. Här skiljer sig Mimos mot kuddar, som vanligtvis rekommenderas från 1 år. Se punkt 4, Mimos säkerhets certifieringar.

94% av den totala volymen av Mimos är luft.

6: Hur använder jag Mimos?

Placera barnet på rygg i kudden, men huvudet i hålet. Mimos är utformad för att användas när barnet ligger, vilar och leker, passar perfekt i spjälsängen och spädbarns korgar.

Som ovan nämnt så ska Mimos inte användas i magläge, då kudden inte är ergonomiskt anpassad för denna position.

Det är viktigt att följa bruksanvisningarna som följer med kudden för att uppnå maximal effektivitet och bibehålla dess egenskaper.

7: Kan min bebis sova på sidan i kudden?

Inga spädbarn ska enligt rekommendationerna sova på sidan enligt riktlinjer från socialstyrelsen, därför är Mimos designad och testad för ryggposition. Mimos tillåter dock rörelsefrihet och barnet kan byta position på huvudet och ett större barn kan själv vända sig till sidan. Så våra rekommendationer är att alltid lägga ner barnet på rygg i kudden.

8: När kan mitt barn börja använda Mimos?

Mimos kan användas från födseln. Det finns olika storlekar för att passa barnets ålder, även prematura barn.

Beroende på när barnet börjar använda kudden så har den ett förebyggande eller korrigerande syfte. Mimos rekommenderas framförallt barnets första 6 månader i förebyggande syfte, då barnets huvud växer väldigt fort under denna period och är mjuk och känslig för externt tryck. Under denna period har Mimos allra bäst effekt.

9: Är Mimos effektiv utan fodralet ?

Ja, kliniska studier har utförts med och utan fodralet och de visade samma effektivitet. Vi rekommenderar dock starkt att Mimos fodral används av hygieniska skäl eftersom det är en produkt som utsätts för både svett, kräk etc.

Mimos fodralet är tillverkat av 100% bomull och kan tvättas i maskin i 40 grader. Tack vare användningen av fodralet behöver inte kudden tvättas lika ofta och undviker därmed tidig försämring av materialet.

OBS! Mimos får inte användas med vanlig fodral, då försvinner anti-kvävningsrisk funktionen i kudden. Eftersom vanliga fodral inte är fria från kvävningsrisk. Du kan använda kudden utan fodral eller med Mimos fodral.

10: Hur länge kan min bebis använda Mimos?

Varje storlek har en specifik användningsperiod baserat på barnets huvudomkrets.

I behandlande syfte är det viktigt att välja rätt storlek beroende på ålder vid köp av kudden, för att få maximal avlastning.

11: Kan vi köpa en begagnad mimos kudde?

Nej, vi avråder att köpa en begagnad kudde på grund av att Mimos är en medicinsk produkt, därmed en kudde – ett barn. En tidigare använd kudde kan även påverka effektiviteten i produkten och därmed behandlingen. Varför? Se filmen nedan.