På den här sidan hittar du svaren på de vanligaste frågorna om Mimos®-kudden.
För frågor om Mimos® Kraniometer, gå till Kraniometer

 

1Vad är Mimos® kudde ?
Mimos® är en special designad produkt för att hjälpa till att förebygga och behandla lägesbetingade asymmetrier hos spädbarn. Mimos® produkter görs helt för hand i Barcelona ( Spanien) under internationell kvalitets standard ISO 13485.
2Varför Mimos inte är en vanlig kudde?
Mimos®-produkter är klass I certifierade medicinska enheter och uppfyller högsta europeiska standards för kvalitet och säkerhet som gäller för dessa produkter.

3Varför är Mimos så effektiv?

Tack vare sin anatomiska utformning och de material som används i konstruktionen lyckas Mimos®-kudden fördela vikten av barnets huvud över en större yta och förhindra att det koncentrerar sig enbart på kontaktytan (den främsta orsaken till kraniala missbildningar), vilket minskar trycket på kraniet med upp till 400 % och möjliggör en normal utveckling.

Dess tredimensionella struktur ger den också utmärkta absorptions egenskaper.

Olika kliniska studier bekräftar dess effektivitet, framför allt under de första sex månaderna av livet då skallen är särskilt formbar. Efter denna period är det mer komplicerat att korrigera denna typ av missbildning eftersom skallen får en större konsistens, även om det är fram till 16-18 månader (den ålder då fontanellerna sluter sig) som det fortfarande är möjligt att korrigera dem, och framför allt att undvika att låta dem förvärras.

Av denna anledning visar sig förebyggande och tidig vård vara det bästa sättet att åtgärda denna typ av besvär, genom att växla användningen av Mimos® med andra tekniker som portage eller Tummy Time, eller till och med i kombination med ortopediska band, när fallet kräver det.

4Är Mimos en säker produkt ?

Säkerhet är en väsentligt egenskap och är av högsta betydelse i utvecklingen av våra produkter. Av den anledningen har vi genomgått flertalet studier och tester som stödjer dess säkerhet.

Mimos säkerhets certifieringar

  • Fri från kvävningsrisk av TÜV Rheinland
  • Luftflödes certifierad av Bureau Veritas
  • Luftflödes certifierad av TÜV Rheinland
  • Säker från återinandning av CO2
  • European safety certification EN 71 ”säker för barn 0-3 år”
  • Internationella kvalitets standars för medicinska produkter – ISO 13485
  • Klass 1 medicinsk enhet CE
  • Biokompabilitets certifiering ISO 1093
  • Textil säkerhets certifiering Oeko-Tex ® 100

 

5Kan min bebis använda Mimos på natten?

Ja, Mimos har klarat hårda och intensiva säkerhets tester och tack vare sin design har barnet full rörelsefrihet, så att barnet kan välja den position som är mest bekväm. OBS! kudden är designad för ryggposition och därför bör barnet inte ligga på mage i kudden.

Rekommendationerna som avråder användning av kuddar är baserad på risken för kvävning. Här skiljer sig Mimos mot kuddar, som vanligtvis rekommenderas från 1 år. Se punkt 4, Mimos säkerhets certifieringar.

94% av den totala volymen av Mimos är luft.

6Hur använder jag Mimos?

Placera barnet på rygg i kudden, men huvudet i hålet. Mimos är utformad för att användas när barnet ligger, vilar och leker, passar perfekt i spjälsängen och spädbarns korgar.

Som ovan nämnt så ska Mimos inte användas i magläge, då kudden inte är ergonomiskt anpassad för denna position.

Det är viktigt att följa bruksanvisningarna som följer med kudden för att uppnå maximal effektivitet och bibehålla dess egenskaper.

7Kan min bebis sova på sidan i kudden?
Inga spädbarn ska enligt rekommendationerna sova på sidan enligt riktlinjer från socialstyrelsen, därför är Mimos designad och testad för ryggposition. Mimos tillåter dock rörelsefrihet och barnet kan byta position på huvudet och ett större barn kan själv vända sig till sidan. Så våra rekommendationer är att alltid lägga ner barnet på rygg i kudden.
8När kan mitt barn börja använda Mimos?

Mimos kan användas från födseln. Det finns olika storlekar för att passa barnets ålder, även prematura barn.

Beroende på när barnet börjar använda kudden så har den ett förebyggande eller korrigerande syfte. Mimos rekommenderas framförallt barnets första 6 månader i förebyggande syfte, då barnets huvud växer väldigt fort under denna period och är mjuk och känslig för externt tryck. Under denna period har Mimos allra bäst effekt.

9Är Mimos effektiv utan fodralet ?

Ja, kliniska studier har utförts med och utan fodralet och de visade samma effektivitet. Vi rekommenderar dock starkt att Mimos fodral används av hygieniska skäl eftersom det är en produkt som utsätts för både svett, kräk etc.

Mimos fodralet är tillverkat av 100% bomull och kan tvättas i maskin i 40 grader. Tack vare användningen av fodralet behöver inte kudden tvättas lika ofta och undviker därmed tidig försämring av materialet.

OBS! Mimos får inte användas med vanlig fodral, då försvinner anti-kvävningsrisk funktionen i kudden. Eftersom vanliga fodral inte är fria från kvävningsrisk. Du kan använda kudden utan fodral eller med Mimos fodral.

10Hur länge kan min bebis använda Mimos?
Varje storlek har en specifik användningsperiod baserat på barnets huvudomkrets.I behandlande syfte är det viktigt att välja rätt storlek beroende på ålder vid köp av kudden, för att få maximal avlastning.
11Kan vi köpa en begagnad mimos kudde?
Nej, vi avråder att köpa en begagnad kudde på grund av att Mimos är en medicinsk produkt, därmed en kudde – ett barn. En tidigare använd kudde kan även påverka effektiviteten i produkten och därmed behandlingen. Varför? Se filmen nedan.

 

 

12Min 6 månader bebis har plagiocefali. Kan jag korrigera den med Mimos®-kudden?

Mimos®-kudden avlastar och fördelar trycket på huvudet medan det växer. Från 6 månaders ålder växer huvudet långsammare, vilket är anledningen till att förbättringen också sker långsammare. Fram till dess att fontanellerna stänger sig finns det dock fortfarande möjlighet att korrigera skallasymmetrin. I vilken utsträckning Mimos kan korrigera beror på flera faktorer, t.ex. själva kraniemorfologin, asymmetriens svårighetsgrad, ålder och skallens tillväxttakt, som kan variera mellan olika spädbarn.

Det är viktigt att få en behandlingsplan av en professionell person (barnläkare, osteopat och/eller sjukgymnast) som gör det möjligt att följa upp hur sjukdomen utvecklas.

13Mitt barn har Scaphocephaly, kan jag använda Mimos®-kudden?
Mimos®-kudden är speciellt utformad för att korrigera plagiocefali och brakycefali, men har också visat sig vara effektiv i vissa fall av scaphocefali. Mimos hjälper det något mer avlånga huvudet att stanna bättre kvar i rygg position
14Vilket material är den tillverkad av?
Mimos®-kudden är i huvudsak tillverkad av ett modernt tyg av 100 % polyester. Alla våra leverantörer av material som används för att tillverka Mimos® är Oeko-Tex®-certifierade.
15Innehåller Mimos®-kudden flamskyddande kemiska komponenter?
Nej, eftersom dessa kemikalier kan vara skadliga för spädbarn. Mimos® uppfyller säkerhetsbestämmelserna BS5852 och ISO 12952 om brännbarhet.
16Var tillverkas Mimos®-produkterna?
Mimos®-produkterna tillverkas helt för hand i Barcelona (Spanien) i enlighet med internationella kvalitetsstandarder ISO 13485 och efter stränga kvalitetskontroller.
17Hur använder Kudden?

Barnet ska placeras i ryggläge (med ansiktet uppåt) och med huvudet i kuddens centrala hålighet. Den är utformad för att användas när barnet ligger ner, antingen under vila eller lek, och den passar perfekt till enheter som spjälsäng, liggdel eller babygym, och är även lämplig för användning i barnvagn (storlek P).

Du får under inga omständigheter placera barnet med ansiktet nedåt eftersom den inte är utformad för användning i detta läge.

Det är viktigt att alltid följa de bruks- och bevarande instruktioner som levereras tillsammans med Mimos®-kudden för att uppnå maximal effektivitet och förlänga dess livslängd samtidigt som dess egenskaper bevaras.

18Från när kan man börja använda Mimos?

Tack vare de olika storlekar som vi har utvecklat är Mimos®-kudden lämplig att använda från barnets födelse (även om det är för tidigt född) och anpassar sig till de olika tillväxtstadierna.

Beroende på vid vilken ålder Mimos®-kudden börjar användas och vilka symptom som barnets skalle uppvisar kan användningen ha en förebyggande eller korrigerande funktion. Det rekommenderas starkt att använda Mimos® Pillow under de första sex månaderna eftersom huvudet växer snabbt och skallen är särskilt formbar under denna period, vilket gör det möjligt att uppnå mycket gynnsamma resultat.

19Hur länge kan den användas?

Varje storlek har en bestämd användningstid som baseras på barnets huvudomkrets. Vi rekommenderar att du flyttar till nästa högre storlek innan du når gränsvärdet för den storlek du använder.

Mimos®-kudden kan vara effektiv fram till dess att fontanellen sluter sig (16-18 månader), efter den perioden kan fortsätta att använda kudden som ett komplement till vilan.

20Kan den tvättas?
Den är lätt att tvätta och torkar snabbt (inte lämplig för torktumlare). Den kan tvättas för hand eller i tvättmaskin, alltid i kallt vatten (max. 30°) och med ett program för känsliga kläder. Vi rekommenderar att den inte blandas med andra kläder och att du i alla fall använder en nätpåse så att den inte går sönder.
21Hur man väljer rätt storlek och varför det är viktigt?
Mimos® Pillow finns i fem olika storlekar för att anpassa sig till barnets storlek. Det värde vi använder för att välja storlek är kraniets omkrets, och det, i kombination med barnets ålder, gör att vi kan välja det lämpliga måttet som uppnår den önskade tryckavlastningseffekten och därmed ger en korrekt vila för halsområdet.
22Jag ska börja använda Mimos® Pillow för första gången, mitt barn är mindre än 4 månader gammalt och har en huvudomkrets på 41 cm, vilken storlek ska jag välja?
Storlek S. Om ditt barn är mindre än 4 månader gammalt och har en huvudomkrets på 41 cm är det möjligt att halsområdet inte är tillräckligt utvecklat för att bära storlek M. Rätt storlek är S.
23Jag ska börja använda Mimos®-kudden för första gången, mitt barn är över 4 månader gammalt och har en huvudomkrets på 41 cm, vilken storlek ska jag välja?
Du kan välja storlek M. Om ditt barn är över 4 månader gammalt och har en huvudomkrets på 41 cm är halsområdet mer utvecklat och du kan välja storlek M, även om det också ligger inom användningsområdet för storlek S.
24Mitt barn har en huvudomkrets på 39 cm, men jag föredrar att köpa en M så att han kan använda Mimos® Pillow längre. Kan jag göra det?
Nej, det är viktigt att alltid använda rätt storlek för att uppnå de förväntade resultaten. Kom ihåg att storlek S kan användas tills barnet når 46 cm huvudomkrets, vilket vanligtvis sker mellan 8 och 10 månaders ålder.
25Vad är skillnaden mellan storlek S och storlek P?

Användningsområdet för storlek S och P är detsamma, även om den sistnämnda storleken är utformad för att användas i grupp 0-anordningar, barnvagnar och hängmattor där storlek S är för bred.

Storlek P är inte lämplig för spjälsängar, eftersom barnet lätt glider ut ur kudden, om barnet inte ligger i ett babynest.

26Storlek P får inte användas i babyskydd när bilen är igång!
Kudden Mimos Size P kan användas i grupp 0-enheter (t.ex. Maxi-Cosi) när de används som barnvagn, men den är av säkerhetsskäl inte godkänd för användning när bilen är i rörelse.