Tvätt, skötselråd & storlekar
Storleksguide

Det som generellt skiljer storlekarna är kanten för nackens support samt kanterna på sidan. Det är viktigt att behålla nackens raka linje samt ryggradshållningen. Storlek på kudde väljs efter huvudomfång. Viktigt, välj inte en för stor storlek.


Storlek XS – är Mimos kudden för våra prematura. Kudden är anpassad för deras nacke och rekommenderas de tre första månaderna efter att barnet kommit ur kuvösen. OBS! Dvs kudden skall ej användas i kuvösen, om inte läkare säger annat. (Mindre än 37 cm).

Storlek S – (Passar till huvudmått 36-46 cm)denna storlek rekommenderas för barn som när kudden köps är ca 0-4 månader. Kudden kan användas upp till 10 månader eller när barnet börjar rulla ur kudden. OM barnet behöver fortsatt behandling när hon/han rullar ur kudden bör man köpa till en M kudde.

Storlek M – (Passar till huvudmått 42-49 cm)denna storlek är för barn som redan är över ca 4 månader när kudden köpt och kan i behandlingssyfte användas hela vägen upp till att fontaneller stänger sig.

Storlek P – denna storlek är speciellt framtagen för babyskyddet men även för babysitter och smala vagnar. Samma mått som en S (tidigare XL) men smalare kanter.

Storlek L – (Passar till huvudmått från 49cm.) Storleken för lite äldre barn. Normalt sett ej i behandling av platt huvud, men det kan vara andra orsaker som gör att nacken behöver extra stöd eller att man är i behov/ önskar en kudde som är fri från kvävningsrisk (testad enligt TUV).

OBS! det finns undantag, såsom t.ex. kort nacke. Är ni osäkra på storlek så kontakta oss på mail eller telefon!

När Mimos är inköpt är det bara att lägga den mindre delen under nacken och huvudet i hålet.

TVÄTTRÅD

Mimos kudde:

  • 30 grader i maskin (fintvätt föredras)
  • Lufttorka (torktumla ej). Vrid ej ur då det kan påverka spänsten och därav kuddens funktion

Mimos fodral:

  • 40 grader i maskin
  • Torktumla ej

SKÖTSELRÅD

Det är mycket viktigt att kudden inte utsätts för onormal belastning. Man skall inte vika kudden, packa den för trångt i väska eller något annat som kan påverka spänsten, dvs den tredimensionella polyestern.För att bibehålla spänsten bör man även använda båda sidor på kudden. Växla gärna en gång om dagen.Titta på filmen om du är osäker på hur man använder båda sidorna: