Storleksguide

Det som generellt skiljer storlekarna är kanten för nackens support samt kanterna på sidan. Det är viktigt att behålla nackens raka linje samt ryggradshållningen. Storlek på kudde väljs efter huvudomfång. Viktigt, välj inte en för stor storlek.

bild som visar vilken storlek man skall välja
Storlek XS – är Mimos kudden för våra prematura. Kudden är anpassad för deras nacke och rekommenderas de tre första månaderna efter att barnet kommit ur kuvösen. OBS! Dvs kudden skall ej användas i kuvösen, om inte läkare säger annat. (Mindre än 37 cm).

Storlek S – (Passar till huvudmått 36-46 cm)denna storlek rekommenderas för barn som när kudden köps är ca 0-4 månader. Kudden kan användas upp till 10 månader eller när barnet börjar rulla ur kudden. OM barnet behöver fortsatt behandling när hon/han rullar ur kudden bör man köpa till en M kudde.

Storlek M – (Passar till huvudmått 42-49 cm)denna storlek är för barn som redan är över ca 4 månader när kudden köpt och kan i behandlingssyfte användas hela vägen upp till att fontaneller stänger sig.

Storlek P – denna storlek är speciellt framtagen för babysitter men även för babyskyddet och smala vagnar. Samma mått som en S men smalare kanter. Skall inte användas i babyskyddet när bilen kör. Men fungerar bra i babyskyddet om man använder den till vagnen.

Storlek L – (Passar till huvudmått från 49cm.) Storleken för lite äldre barn. Normalt sett ej i behandling av platt huvud, men det kan vara andra orsaker som gör att nacken behöver extra stöd eller att man är i behov/ önskar en kudde som är fri från kvävningsrisk (testad enligt TUV).

OBS! det finns undantag, såsom t.ex. kort nacke. Är ni osäkra på storlek så kontakta oss på mail eller telefon!

När Mimos är inköpt är det bara att lägga den mindre delen under nacken och huvudet i hålet.

visa hur kudden skall ligga i förhållande till hur bebis ligger

hur barnet skall ligga i kudden

Titta på filmen om du är osäker på hur man använder båda sidorna:

En vanlig storleksfråga är om man kan köpa en M även om ens barn inte är fyra månader eller har 42 cm i omkrets. Enkla svaret är nej då barnet troligtvis inte växt till sig tillräckligt att huvudet når hela vägen till hålet. Huvudet växer under de tre första månaderna ca 2 cm i omkrets. månad 3-6 växer huvudet ca 1 cm. efter 6 månader o,5 cm vilket innebär att ditt barn inte kommer att växa ur en S så snabbt som man tror vilket ofta är anledningen till att man vill ha en M.