Mimos – den privata storyn

Redigera

Tack vare sjukgymnasten Anna Öhman och Mimos babykudde har min dotter idag helt runt huvud.mila von rosen

Min dotter Mila låg i säte i magen och hon föddes med en höftluxation (ena höften var ur led). Mila fick som 5 dagar gammal en von rosen skena i 6 veckor för att hennes höft skulle
kunna läka.

Som ni ser på bilden drog mila åt vänster med huvudet pga att hon låg snett i skenan, vaför? Jo för att hon hade Torticollis och hennes ena nackmuskel var stel.

Von Rosen -skena

                                                                                                                                    Bild ovan visar Von rosen -skenan

Vi var på östra en gång i veckan för att ta av skenan och bada henne. Jag påpekade att hon drog åt ena hållet men ingen förklarade vad det var och vad ja kunde göra åt det. Vi hade 6 fruktansvärda veckor för Mila var inte alls bekväm och ville inte ligga på rygg eftersom skenan går bak på hela ryggen. Men det fanns ingen annan position hon kunde ligga på förutom mage och rygg, och mage var stängt förbudet enligt hennes läkare.

Efter 6 veckors behandling med Von rosen var det dags för Frejkakudden. I ytterligare 6 veckor. En stor lättnad för nu kunde hon röra sig i alla fall. Men de var bara ryggläge som fungerade med denna med.

 

Frejkakuddenmila frejakudden

                                                               Bild höger visar Frejkakudden

Mila var 12 veckor när behandlingen avslutades, dvs hennes första 3 månader spenderade hon på rygg och ingen informerade mig om att hon var i den största riskgruppen för att utveckla skallasymmetri. 

Som tur är fick vi en present av en god vän när Mila var 2 mån, en Mimos kudde. Den började vi då använda när hon fick sin Frejka kudde.

På hennes 3 månaders kontroll tog jag upp med min barnmorska att Mila var platt på vänster sida bak och att man kunde skymta något ojämnt i pannan.

Vi blev skickade till den bästa sjukgymnasten på skallasymmetrier Anna Öhman på Friskispraktiken. mila torticollisHon konstaterade att Mila hade Torticollis samt en Plagiocefaly på 4 mm (dvs. platt huvud på ena sidan). Det var en mild plagio med tanke på hennes torticollis. Jag sa då att vi använt Mimos sedan 1 månad tillbaka och då sa Anna att det är därför hon inte utvecklat en större plagiocaphaly.

 

Torticollis                            

                                                                                        Bild ovan visar Milas Torticollis huvudet drar åt vänster

Anna gjorde en plan för Mila, vi fick övningar samt rekommendationen att fortsätta med Mimos kudden. Sedan följde Anna upp Mila var tredje vecka för att se att utvecklingen gick år rätt håll. Det gjorde det och redan efter 3 veckor hade 4 mm minskat till 2 mm. Efter 3 månaders behandling var Mila nere på 0.8 mm skillnad (vilket inte är synligt för ögat). Men eftersom Mila hade lite av sin Torticollis kvar ville ändå Anna följa upp henne en gång till så att inte Plagion kom tillbaka. Så efter 3 månader gjorde vi en sista check och då var skillnaden 0.3 mm och Torticollisen borta.

Mila utvecklade sin Plagio under hennes 6 första veckor och det tog dubbelt så lång tid att bli av med pga att huvudet växer snabbast de första veckorna efter födseln. Ju längre tid man väntar med att behandla desto svårare blir det och desto längre tid tar de.

Idag 1 år gammal är mila helt rund och har inga mene från sin Torticollis detta tack vare att vi började använda Mimos vid 2 månader samt att Anna är en mycket noggrann sjukgymnast som ser till att planen hon har ger resultat.

Tack Anna Öhman för din noggrannhet och tack Xavier för att du gav oss en Mimos kudde.

Märkt , , , , , , , , , , , , , , , , ,