ALL ASYMMETRI RÄTTAR TILL SIG AV SIG SJÄLVT?

“det växer bort”

skallasymmetri 4 bilder platt huvudVi läser och möter ständigt föräldrar som ger varandra råd om att man inte ska oroa sig om ens barn utvecklat platt eller toppigt huvud.

Självklart är det ett lugnande råd och man väljer ju hellre att lyssna på detta råd än när någon säger, “gå till en specialist sjukgymnast och kolla om du kan göra något”.

85 % av huvudets tillväxt sker under det första året. Att avlasta huvudet så att barnets skalle får växa i fred borde inte var en tabu utan snarare en självklarhet. Och märker du att ditt barns huvud blivit platt se detta inte som en tabu, under 4 mån är det väldigt lätt att rätta till, men ju längre tiden går mot 1 år desto svårare.

Toppigt huvud

Här vill jag presentera ett fall vi har haft där föräldrarna önskar att någon faktiskt varit ärlig och att hennes barnmorska inte hade sagt att hennes dotters huvud kommer rätta tills sig när hon blir lite äldre.

Detta barn hade en tuff och kämpig förlossning och fastnade med huvudet vilket gjorde att huvudet fick sig en ordentlig omgång när de skulle ut. Ingen sa något till föräldrarna att de skulle avlasta huvudet på något sätt och detta goa lilla barn låg som alla andra på rygg i babysitter/babygym/ barnvagn samt säng utan kudde, eftersom det är rekommendationerna.

toppigt huvudBild 1 är barnet nyfött och har som många barn som kämpat i förlossningen lite toppigt huvud, helt normalt då det lätt blir blodansamling.

Bild 2 är barnet mellan 1-2 månader och nu har den där tratt formen efter förlossningen lagt sig eftersom det endast är blod. Men barnet har nu utvecklat en skallasymmetri, dvs. platt bakhuvud.

Bild 3 är barnet 5 månader och här träffar vi barnet för första gången. Barnet har då alltså en ”medelsvår” asymmetri. (Skallasymmetri mäts i 3 olika nivåer mild, medelsvår och grav)

Bild 4 har barnet använt mimos i c:a 1,5 månad och samtidigt som barnet blivit mer aktiv har huvudformen börjat runda ut sig.

Hur gick det tillslut?

Barnet är idag 1 år gammalt och har en asymmetri mätt till gränsen från mild till medelsvår.

Hade föräldrarna fått info om att avlasta barnets huvud redan första månaden så hade utvecklingen kunnat se helt annorlunda ut. Hade barnets huvud fått avlastning redan vid två månaders ålder då symmetrin endast var mild hade barnet kunnat ha ett helt runt huvud i dagsläget. Tack vare att föräldrarna började behandla med mimos vid 5,5 månad samt att de avlastade huvudet genom magläge/sittandes har barnets huvud rundats ut och har en mild asymmetri.

Det är som ni ser inte försent att behandla om ditt barn är 6 mån men chansen till helt rund skalle blir svårare för varje dag man väntar. Behandlar man inte finns chansen att asymmetrin går åt andra hållet.

Detta barn har som tur är endast fått en utseende asymmetri, dvs det har inte påverkat barnets syn eller utveckling.

Avlasta på natten

Alltså: att en symmetri rättar till sig av sig självt är inte helt rätt information. Om huvudet är lite platt under de första 6 månaderna så märker man sällan av det platta huvudet sedan när barnet börjar sitta och får hår. Barnet är då mer aktivt och den lila asymmetrin rättar till sig, inte av sig självt, utan för att barnet avlastar sitt huvud.

Låt inte ditt barn spendera så mycket tid på rygg i vaket tillstånd och avlasta huvudet på natten.

Mimos är den enda kudden barnet får röra sig fritt i och som har studier att den behandlar skallasymmetrier.

Läs mer om att ställa diagnos i tid här: “Läkartidningen nr 12 år 1999

Märkt , , , , , , , , , , , ,